Sahramia, munia ja mantelimaitoa keskiaikaharrastajan keittokirja

Osta tämä
  • 32,00 € EUR

"Lisää hyppysellinen sahramia". Niin kokkia neuvotaan tekemään monessa keskiaikaisessa reseptissä. Paljonko on hyppysellinen? Enemmän kuin ripaus, vähemmän kuin lusikankärjellinen. Hyppysellinen on vanhoissa mittaohjeissa se määrä ainetta, joka jää kolmen sormenpään otteeseen. Peukalo, etusormi ja keskisormi, niillä otetaan hyppysellinen, joka lisätään ruokaan.

Keskiajan keittokirjoissa ei mainittu desilitraa, ei grammaa, ei paistoaikaa eikä oikeaa lämpötilaa. Sen tähden tehtiin kirja Sahramia, munia ja mantelimaitoa. Joukko hyviksi maistettuja ruokia on kokattu, mitattu ja punnittu. Se on keittokirja keskiaikaharrastajilta kaikille niille, joka haluavat maistaa historiaa.

Keskiajan ruoka ei ollut mautonta sosetta, jota sormin kauhottiin kuivalta leivänpalalta. Se oli hyvin valmistettua, maukasta ruokaa, kuten osoittavat useat kirjan ruuista. Munajuustokeitto on ruoka, joka ei odota ruokailijaa. Pariisin piiraan sisältä löytyy punaviinissä ja lihaliemessä kypsytettyä lihaa. Possu kultaisessa kastikkeessa vie makuelämyksen aivan uudelle tasolle.

Ruoan ulkonäölläkin oli merkitystä. Miten niin lihapullien pitää olla pyöreitä? Kyllä ne voivat olla myös pieniä siilejä ja kana voi ratsastaa possulla peitsi ja kilpi suojanaan.

Kaikki kirjan tekijät ovat kokeneita keskiajan harrastajia.Sahramia, munia ja mantelimaitoa

keskiaikaharrastajan keittokirja